donderdag 8 december 2011

Vreemd luchtje

Het is de laatste ronde in de poulefase van de Champions League; Ajax moet tegen Real Madrid de schade zien te beperken. De concurrent voor een plek bij de laatste 16 heet  Olympique Lyon, dat de strijd aangaat met Dinamo Zagreb. Zowel de Nederlanders als de Fransen kunnen op 8 punten eindigen. Ajax heeft echter een veel beter doelsaldo. De geplaagde Amsterdammers – waar binnen als buiten het veld donkere luchten zich samenpakken - kunnen wel een oppepper gebruiken.
Bij rust staat Ajax 0-2 achter en heeft Olympique op slag van rust met een afzwaaier 1-1 binnengeschoten. Na rust komt de Franse doelpuntenmachine op gang en is het binnen 7 minuten 1-4 voor Olympique.

Mijn gedachten gaan terug naar Spanje-Malta, het drama van Sevilla. Het was de laatste wedstrijd voor de kwalificatie EK 1984 in Frankrijk. Spanje weet dat ze met 11 doelpunten verschil moeten winnen, wat niemand voor mogelijk houdt. Na de 1-1 van Malta al helemaal niet meer. In de 2e helft scoren ze als een dolle; de keeper (Bonello) ziet er niet goed uit en met een 12-1 overwinning plaatsen de Spanjaarden zich. Bondscoach Kees Rijvers ging tijdens die monsterscore bij de buren een potje kaarten. Hij geloofde niet in een slechte afloop en hoefde zijn zenuwen niet te verbijten.

Dat is bij deze wedstrijd anders, Frank de Boer heeft geen keuze en zal lijdzaam toekijken.  Ook de trainer van Ajax wenst(e) zich niet bezig te houden met rampscenarios. In recordtijd loopt Lyon uit naar 1-7. Zagreb laat (bewust?) over zich heen lopen. De Boer weet dat zijn ploeg vanaf de 70e minuut nog zeker tweemaal moet scoren tegen het ongenaakbare Real.  Zijn ploeg rent, vliegt en ploetert. De Champions League dood lonkt, de gladiolen verwelken.  Het lukt niet en Frank Snoeks spreekt van een bittere avond voor het Nederlands voetbal.
Na afloop een ploeg die verdoofd rondloopt.
De paralellen met de wedstrijd van Malta zijn overduidelijk. En dan heb ik het niet alleen over het scoreverloop. Ook voor Zagreb gaat het om een recordverlies en bijna alle goals vallen in de 2e helft. Olympique heeft in de Franse competitie nooit meer dan 3 goals gemaakt. Wat zou men in de rust in de thee hebben gedaan bij Lyon? Of zou er wat in de thee zitten bij Dinamo?

In Nederland wordt al gespeculeerd over een onderzoek en ik zie een foto van een knipogende Kroaat.
De Franse krantenkoppen zijn daarentegen chauvinistisch-lyrisch over de prestatie van Lyon. Het is ook heel knap om 6 goals in een half uur te maken. Tegen Excelsior lukt je dat niet. Kritische geluiden komen alleen van de Franse toezichthouder van het gokwezen. Opvallend genoeg was sinds het begin van de tweede helft de goksite Unibet tot na het einde van de wedstrijd uit de lucht. De website gaf onderhoud op als reden. Raar, want zoiets plan je, als commercieel bedrijf niet in op het sportieve hoogtepunt van de week.

Ik kijk naar buiten en zie donkere luchten. Donker is niet helemaal het woord. Een vreemd luchtje, schiet het door mijn hoofd.