donderdag 19 april 2012

Excelsior is de club van Rotterdam

Pijn is fijn!

Sportclub Excelsior. Als supporter krijg je gelijktijdig het lidmaatschap van de bond voor masochisten cadeau. Je moet een liefhebber zijn van zelfkastijding om van de club uit Kralingen te houden. 110 jaar speelt men in Rotterdam. 110 jaar van pijnlijk sadisme. Na een kus op je wang, een trap voor je donder.

Je weet dat het tijdelijk is. Het eredivisieschap. Het kan één, twee, heel misschien drie jaar duren, maar dan wordt de illusie van “meedoen voor het eggie” doorgeprikt. Op het moment dat je vrede hebt met een langdurig verblijf in de eerste divisie (of hoe het gedrocht ook mag heten) komt onverwacht die fata morgana. Een vette worst die je wordt voorgehouden. Samenwerking met Feyenoord, miraculeuze nacompetities en opeens staan de topclubs weer op Woudestein. Het doet pijn, maar je kunt niet zonder.
Zelfs om het voortbestaan van de club hangt een vage mist. Al zal directeur Simon Kelder nooit zeggen dat Excelsior verdwijnt. De opperbaas van de (voormalig) oud-papierclub stopt het geld eerst drie keer terug in zijn broekzak voordat hij het uitgeeft. Ironisch genoeg was Excelsior wel de eerste club met een verkapte shirtreclame (de schattige A van Akai was een uitvinding van suikeroom Rob Albers). Het is aandoenlijk hoe veel werk gestopt word in vrijwilligersactiviteiten, zoals het benaderen van wijkbewoners. “Kent U Excelsior? Trammetje 21. Acht uur aftrap, maar als u later komt wachten gewoon even. ”


De diehard supporters hebben eelt op de ziel. Trouwe honden, die zich laten weg regenen op een staantribune in Emmen. Excelsior is een club om nooit boos op te worden. Geen gekke fratsen. Voetballers en trainers zijn nog benaderbaar aan het kleine stadion aan de Honingerdijk. Je kunt er prima tussen de suppoosten door lopen. Helder staat me nog voor de geest hoe ik op een vol(!) Woudestein probleemloos achter de dug-out van AZ kon staan. Het was de bizarre wedstrijd in 2007 waarin AZ het kampioenschap verspeelde. Van Gaal liep steeds roder aan. Zelden iemand die zo aanwezig is, zo afwezig gezien. AZ-huurling Luijckx die wilde winnen van zijn oude ploeg, een huilende Danny Koevermans en uitgedoste supporters uit Alkmaar, gevangen in een natte cocktailshaker van emoties.

De Kralingers doen op zijn tijd topclubs pijn met verzorgd voetbal. Een voorsprong is de ultieme Tantaluskwelling. Met samengeknepen billen zie je lijdzaam toe hoe in de laatste minuten de punten aan de club met de tigvoudige begroting cadeau gedaan wordt. Sporadisch is er die merkwaardige opleving. Excelsior is als David, de reuzendoder die de voetbal-Goliaths bij gelegenheid een geoorloofde tackle toebrengt. Ajax heeft het vaak lastig. Sparta is al tweemaal naar de eerste divisie geloodst omdat ze in de play-off “het kleine broertje” niet aankonden.
Deze week mag Excelsior naar de Graafschap, waar gewonnen moet worden om rechtstreekse degradatie te ontlopen. Nu kunnen die superboeren er geen pepernoot van, maar juist van die clubs (met een hots-knots-begonia grasmat) verliest Excelsior.
Ik bereid me al voor op rechtstreekse degradatie. Heerlijk. Wat een genot. De gratis voorpret is nu al bezig. Yeah baby, give to me. Telstar, Sittard, Langeleegte, here we come!.

In het kleine stadion aan de Honingerdijk kun je ongemoeid tussen de suppoosten door lopen. Voetballers en trainers zijn nog benaderbaar. Helder staat me nog voor de geest hoe ik op een vol(!) Woudestein probleemloos achter de dug-out van AZ kon staan. Het was de bizarre wedstrijd in 2007 waarin AZ kampioen kon worden. Van Gaal liep steeds roder aan. Zelden iemand die zo aanwezig is, zo afwezig gezien. AZ-huurling Luijckx die wilde winnen, een huilende Danny Koevermans, supporters uit Alkmaar, die werden gevangen in een natte cocktailshaker van emoties.
Ook andere topclubs zijn vaak op de pijnbank gelegd met verzorgd voetbal. Met samengeknepen billen zie je lijdzaam toe hoe in de laatste minuten de punten aan de club met de tigvoudige begroting cadeau gedaan wordt. Af en toe is er die merkwaardige opleving. Excelsior is als David, die als reuzendoder de voetbal Goliaths bij gelegenheid (geoorloofd) onderuit schoffelt. Zo heeft Ajax het vaak lastig tegen Excelsior. Sparta is al tweemaal naar de eerste divisie geloodst omdat ze in de play-off “het kleine broertje” niet aankonden. 
Excelsior komt op 2-1 tegen Ajax

Over een paar weken mag Excelsior naar de Graafschap, waar gewonnen moet worden om rechtstreekse degradatie te ontlopen. Nu kunnen die superboeren er geen pepernoot van, maar juist van die clubs (met een hots-knots-begonia grasmat) verliest Excelsior.
Ik bereid me al voor op rechtstreekse degradatie. Heerlijk. Wat een genot. De gratis voorpret is nu al bezig. Yeah baby, give it to me. Telstar, Emmen, Langeleegte, here we come!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Totaal aantal pageviews

Blog over opmerkelijke gebeurtenissen in de sport