zondag 8 juli 2012

Finales Wimbledon: Geschiedenisboeken bijgewerkt

Mannenfinale: aan buis gekluisterde Britten zien mooie finale

Federer kan geschiedenis schrijven door (samen met Sampras) zeven maal Wimbledon te winnen. Ook kan hij het recordaantal weken op nummer één, ook al in handen van Sampras, evenaren. De Zwitser oogt hongerig. Maar in Engeland gaat het maar over één ding (eigenlijk twee, nu Wiggins de gele trui heeft in de Tour de France): De mogelijkheid dat een Brit (Murray is een Schot) Wimbledon gaat winnen. Als eerste in de Open Era (het open professionele tijdperk dat in de jaren zeventig begon). Misschien is de winst van Jamie Marray in het dubbel een voorbode. Ook hij won een titel voor de Britten sinds 1936.
20 miljoen mensen kijken naar de finale als Murray geconcentreerd begint aan zijn missie. Het is muisstil op het Center Court. 
Al in de eerste game wordt Federer gebroken. Het publiek, dat massaal achter Lazy English staat ontploft. Federer breekt snel terug. Murray knokt en werkt achterstanden weg. In de 9e game breekt hij de zesvoudige Wimbledon winnaar weer. Op social media en in het stadion worden Britten bijna hysterisch als hij de eerste set wint. 
In de tweede set wederom spanning ten top. Murray loopt op alles. Federer blijft technisch mooi tennis spelen.
De Brit zet veel druk en is fit. Op 3-3 krijgt hij twee breekkansen, maar Federer blijft koel. Op 4-4 ook een breekpunt, maar Federer maakt laat geen fout meer toe. Bij 5-6 pakt FedExpress met een backhand slice volley zijn eerste breekpunt. Beide kemphanen doen weinig voor elkaar onder. Beiden winnen 77% van hun eerste services. 1-1 in sets.

In de derde set wordt bij 1-1 en 40-0 de partij onderbroken. Regen hoort net zo bij "the Championships" als aardbeien en champagne.
Het dak geeft de Zwitser voordeel. Het gras wordt sneller. En gladder. Af en toe glijdt de sprintend Murray onderuit.
De derde set gaat naar Federer. Laat in de vierde set kan de Zwitser nogmaals breken en wint met 4-6, 7-5, 6-3, 6-4 Na afloop kan Murray - net als moeder Judy- zijn tranen niet bedwingen als hij de microfoon in zijn handen gedrukt krijgt.
Emotioneel is hij diep gegaan en hij voelt  nu de druk en niet beantwoorde verwachtingen van het Engelse publiek.Vooraf had hij de supporters gevraagd hem aan te moedigen en hij is er dankbaar voor.  Hij feliciteert de Koning van het gras met zijn terechte titel. Murray belooft nog harder te werken en volgend jaar weer de finale te halen.

Vrouwenfinale: Williams pakt vijfde titel

Serena Williams. Een van de oudste finalisten met haar dertig jaar. Maar ook nog steeds hard serverend en slaand. Deze finale kon je zien dat Williams er echt voor ging. Ze beseft als geen ander dat dit een van de laatste kansen is om haar vijfde titel op het Engelse heilig gras binnen te hengelen. Zoveel ervaring Williams had, zo weinig heeft haar tegenstandster Radwanska dit. Het is haar eerste Grand Slam finale. Na een slopende halve finale had ze geen stem en puf meer over voor een persconferentie. Verzwakt en aangedaan komt ze aan de start van de finale. Ze krijgt tennisles in de eerste set en verliest met 6-1. Tja, inpakken en wegwezen denk je dan. Maar Radwanska is een knokker en blijft in de tweede set hangen. Williams wordt zowaar nerveus als ze denkt aan een nieuwe titel. Bij 4-4 blijft ze hangen en gaat Williams fouten maken. Het wordt een derde set. Williams gaat weer onbevangener spelen en voluit serveren. De zege ontgaat haar niet en met 6-2 mag zij weer gehuldigd worden. Ook het damesdubbel wint ze met haar zus Venus.

Kijk voor het laatste TourDeFrance nieuws op : http://tourjournaal2012.blogspot.nl/?view=magazine

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Totaal aantal pageviews

Blog over opmerkelijke gebeurtenissen in de sport