maandag 20 augustus 2012

Kokosnoot onder de kazen...Deel II


Heeft Gert-Jan Verbeek een timmermansoog voor talentvolle voetballers? Is hij een wonderdokter voor zwalkende talenten? Oordeel zelf: De topscorer en revelatie van het nieuwe seizoen heet Jozy Altidore. Na twee wedstrijden staat de teller al op vier, en er zullen snel weer volgen.Voor de winterstop viel de Amerikaan vooral op door het missen van kansen. Daarna werd hij elke wedstrijd beter. Is Verbeek hiervoor verantwoordelijk of voelt deze Caraïbische verrassing zich thuis in de Noord-Hollandse polder? Vorig jaar had de Amerikaanse spits twee gezichten. Graag neem ik u mee naar de afgelopen competitie die lang ongemeen spannend was:

AZ had dit seizoen (2011/2012) al kampioen geweest. Maar dan wel met Bas Dost in de spits. Er waren dan meer goals gemaakt. Er waren geen onnodige punten weggegeven. Maar de tering is naar de nering gezet. De beoogde Alkmaarse goaltjesdief heet Altidore. Hij is de reden dat de competitie tot deze voetbaldag na Pasen, elke week een feest is voor fabrikanten van pacemakers en kalmerende middelen. En voetbalfans.

Superwoensdag. De ontknoping van de eredivisie. Ik ga er vanavond maar eens lekker voor zitten. Niet trainen voor de tenniscompetitie. Maar afgezonderd met laptop, chips en bier – ik ken mijn prioriteiten - voor de digitale zender. Smullen van de affiches: AZ-Twente, Heerenveen-Ajax, RKC-PSV en Roda JC-Feyenoord.

AZ-Twente is een heerlijke pot voetbal. De Noord-Hollanders hebben vanaf het moment dat ze de kleedkamer uit lopen de wil om te winnen. Ik vermoed dat trainer Gert-Jan Verbeek op een boksbal heeft lopen rammen of een donderspeech uit ver vervlogen tijden declameerde. Maar het werkt wel. AZ gaat er op. En hij doet mee: Jozy (officieel Josmer) Altidore, Amerikaan met Haïtiaanse roots, die al een jaar het Hollandse positiespelletje (in dit geval met vleugelspelers) probeert te begrijpen. De kolos die met zijn indrukwekkende gestalte niet misstaat bij de LA Lakers, wekt de indruk dat hij niet alleen ergens in een verkeerd vliegtuig is gestapt, maar ook op het verkeerde sportveld is uitgestapt.

Via New York Red Bulls, Villareal, Xerez CD, Hull City, Bursaspor belandde hij met kerst 2010 in Alkmaar. Vergeleken met Altidore is Andre – "Koning van de kluts" – Hoekstra een technisch verfijnde voetballer. Dat de spits wat zwaarlijvig is, technisch minder vaardig en zijn medespelers niet ziet of kan bereiken zou voor menigeen een abonnement op reservebank of tribune betekenen. Maar niet bij Verbeek.  De relatief dure aankoop moet spelen en krijgt noodgedwongen een kans. Benschop en Boymans zijn nog niet fit of klaar. Na een paar mooie goals in de eerste wedstrijden scoorde de spits tussen september en december nauwelijks. Vaak is hij de retourhalte van mooie vloeiende aanvallen die zijn ploeggenoten fabriceren. Verbeek verdedigt hem, want hij heeft geen keus.

Deze avond staat Altidore wederom in de basis tegen FC Twente. Altidore bestormt als een losgeslagen stier het Twentse strafschopgebied. De ex-Red Bull duikt bij één van de eerste corners  naar voren en duwt meteen zijn tegenstander Bengtsson kopje onder. Van dichtbij is het zelfs voor Jozy een koud kunstje om de 1-0 in te koppen. Twente zet aan. Met scherpe duels dammen ze het initiatief van AZ in. Met een slim schot van De Jong komen de Tukkers op 1-1. Uitblinkers Elm, Martens en Maher zetten de duimschroeven namens de Alkmaarders andermaal aan. Alle ballen op Altidore dirigeert Verbeek nogmaals. De spits werkt, sprint en schopt aandoenlijk naar de ballen. Ook al verprutst hij kansen bij de vleet, de bergen krediet van trainer, ploegmaten en aanhang blijven. Via een geniale een-twee met Maher loopt Jozy de bal de goal in. Een cultfiguur en de 2-1 zijn geboren. Het lijkt of Twente de knock-out tegen de slaap krijgt. AZ hoopt stiekem alweer op een derde landstitel. Altidore krijgt nog een kans op een derde goal, maar gekker maakt hij het niet. 10 minuten voor tijd wordt Jozy gewisseld. Ook controleur Elm. Noodgedwongen, want hij krijgt een behoorlijke schop van Plet, die zijn naam eer aan doet.

Een knotsgekke en zinderende slotfase breekt aan. De spanning is in stadions en huiskamer voelbaar. Benschop en Plet schieten rakelings over. In de 90e minuut slaan de Alkmaarse supporters hun handen voor de ogen. Bajrami kopt de 2-2 langs Esteban. Goodbye victory. Dag 3 punten en kampioenschap (Ajax zal later die avond wel 3 punten pakken). Er zal niks meer gebeuren, want Altidore staat niet meer op het veld. Niemand meer om de winnende voor AZ er in te knotsen. Ook geen zondebok meer, om je frustratie weer op te botvieren.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Totaal aantal pageviews

Blog over opmerkelijke gebeurtenissen in de sport